Talouskasvun jälkeen

Kasvatustieteen kunniatohtori Aleksanteri "Ali" Ahola-Valo (1900−1997) oli yksi viime vuosisadan monipuolisimpia taiteilijoita ja humanisteja. Hän loi liki 10 000 taideteosta sekä laajan itsekasvatusjärjestelmän, toimien niin arkkitehtina, sisustussuunnittelijana kuin keksijänäkin. Ahola-Valon elämä valottaa koko 1900-lukua sen merkittävien vaiheiden läpi syvällisen, aikaansa edellä olevan kasvatusajattelijan näkökulmasta Venäjältä Neuvostoliittoon sekä Valko-Venäjälle, Ruotsiin ja Suomeen.

Ahola-Valo taltioi elämänsä tapahtumat ja ajankäyttönsä lapsuudestaan lähtien tiettävästi perusteellisemmin kuin kukaan muu merkittävä taiteilija. Hän suunnitteli ja toteutti suuria arkkitehtonisia projekteja sekä kasvatushankkeita. Vuonna 1994 hänelle myönnettiin opetushallituksen Cygnaeus-palkinto, ja oli Suomen taide-graafikkojen, Skånen taiteilijakillan sekä Hämeenlinnan taiteilijaseuran kunniajäsen. Hän oppi elämänsä aikana puhumaan myös toistakymmentä kieltä. Ahola-Valosta on tehty useita tutkimuksia muun muassa väitöskirjojen ja pro gradujen muodossa.

Meidän on luotava terveyttä ja terveyden kautta kauneutta. Meidän on luotava elämää, joka on itsessään taidetta.

SUKUPUU

Vanhemmat

Aleksanteri Ahola-Valo syntyi 27. tammikuuta 1900 ♒︎ Impilahdella.

1875-1919

Pekka Ahola

Impilahden Laatokan rannalta kotoisin oleva Pekka Ahola oli aatteilleen omistautunut tolstoilainen ja kansanvalistaja, mihin viitaten Ahola-Valo sanoi olevansa aatteellinen jo toisessa polvessa. Isä oli Ahola-Valolle monella tavalla esikuva, joka ei puhunut tyhjänpäiväisyyksiä, mutta ”se, mitä puhui, oli myönteisen asiallista”. Ammatiltaan Pekka oli nuohooja ja sanomalehtimies. Hän pakeni 17-vuotiaana 1892 kotoaan paremman elämän toivossa suureen metropoliin Pietariin, jonne matka onnistui salamatkustajana yli Laatokan. Elannon varmistuttua hän ryhtyi opiskelemaan ja löysi itselleen vaimoksi Ida Kultalahden.

1869–1902

Ida Akkanen os. Kultalahti

Ida Kultalahden suku oli lähtöisin Pohjanmaalta, Evijärveltä. Hän oli kasvanut ottolapsena varakkaan saksalaisen lääkäri Zellheimin perheessä. Perheen kotikieli oli saksa, jonka lisäksi Ida hallitsi hyvin ranskan sekä englannin, puhuen myös italiaa, venäjää ja suomea. Suomen kielen hän oli oppinut perheen kesähuvilalla Kannaksella. Avioiduttuaan Pekan kanssa, Ida sai kasvattiperheeltään varat korsettiliikkeen perustamiseen Pietarin keskustaan Tallikadulle, jossa asiakkainaan erinomaisen kielitaitonsa ansiosta kävi paljon ulkomaalaisia, muun muassa Nobelit.

Pekka ja Ida tapasivat toisensa vuonna 1894 niin kutsutuissa kansan lukutuvissa, joissa ylioppilaat opettivat työläisiä lukemaan. Tätä toimintaa kutsuttiin nimellä mennä kansaan, ja Ida teki työtä kasvatusisältään salassa. Ida opetti Pekalle venäjän kielen ja rakastui. Havaittuaan Pekan lahjakkuuden, Ida ohjasi hänet journalistiikan iltakursseille, joiden päätyttyä ilmoitti kasvatusvanhempiensa kauhuksi haluavansa avioitua köyhän suomalaisen työläisen kanssa. Lopulta Idan kasvatti-isä, tohtori Zellheim, taipui ja suostui sulhasta tapaamaan. Häitä vietettiin keväällä vuonna 1899.

Perhe ja sukulaiset

Felix Ahola

Veli

s. 1902 — k. 1976

Helena Lehikoinen

Isänäiti

s. 1852 — k. 1927

Matti Holopainen

"Ukko"

s. 1866 — k. 1933

"Anna-Sofia" Nousiainen

Äitipuoli

k. 1905

Anna "II" Kempas

Äitipuoli

s. 1878 — k. 1962

Sofia Akkanen

Täti

Vera Grube

Kumppani

s. ennen 1908 — k. 1982

Galina Ivanova

Tytär

s. 1926 — k. 2015

Helena Nikonovitš-Jaskevitš

Ex-puoliso

s. 1899 — k. 1985

Viktoria Kresten

Tytär

s. 1925 — k. 2006

Into Lindgren

Tytär

s. 1928 — k. 2002

Taru Salmio

Puoliso

s. 1909 — k. 1988

Talouskasvun jälkeen

Suvanto, Risto (Elpo ry 2013): Talouskasvun jälkeen. Filosofinen tarina ihmisen ahneudesta ja kasvun mahdollisuudesta.

Talouskasvun jälkeen räväyttää silmät auki maailman nykytilalle. Kirjan raikkaankirpeä teksti pyyhkii pois hämähäkinverkot, jotka estävät meitä näkemästä todellisuuden.

Talouskasvun pysähdyttyä olemme vääjäämättä uudessa tilanteessa, joka edellyttää uudenlaista ajattelua. Emme voi enää toimia mekaanisesti vanhojen periaatteiden mukaan. Talouskasvun jälkeen hahmottelee uudenlaisen kehityspolun kohti tulevaisuutta ja haastaa ajattelemaan niin taloudesta, yhteiskunnasta, kasvatuksesta kuin teologiastakin kiinnostuneet – meidät kaikki.

VT, KM Risto Suvanto on toiminut pitkään juristina oikeusministeriössä ja julkaissut kirjat Aleksanteri Ahola-Valo ja viisas rakkaus sekä Tie arvoelämään.

”Valta yllämme ei ole ikuinen luonnonlaki. On mahdollista tasapainottaa ihmisluontoon kuuluva yhteistoiminnallisuus ja itsekkyys. Meidän pitää jättää tuhon tiellä olevan ahneuden yhteiskunnan ylläpito ja ryhtyä rakentamaan yhteistä hyvää elämää.”

”Risto Suvanto haastaa Pekka Himasen.” (Hämeen Sanomat 30.10.2013)

Sisällysluettelo:

1. Tsaari Mammona
2. Kansako kaikkivaltias?
3. Valta yllämme
4. Touhun eetos
5. Touhun tiedettä – kansantaloustiede
6. Touhun tiedettä – kasvatustiede
7. Itsekasvatus arvomahdollisuuksien tähtitaivaaseen
8. Filosofien viisaus
9. Teologien viisaus
10. Talouskasvun jälkeen
11. Suomen johtaja
12. Filosofinen yhteiskunta
13. Jälkisanat

ALKUSANAT

Israelin ja arabien välinen sota vuonna 1973 synnytti ensimmäisen öljykriisin, jonka seurauksena Suomessakin oli lähes puoli vuotta rangaistuksen uhalla kielletty esimerkiksi asuinhuoneistojen lämpötilan pitäminen yli 20 asteessa. Valtapoliittisen tilanteen vakiinnuttua öljykriisi voitettiin, mutta sen pelästyttäminä monet ennustivat taloudellisen kasvun pian loppuvan. Kuluneet 40 vuotta ovat olleet kuitenkin hurjan talouskasvun ja kapitalismin kukoistuskautta. Nyt tilanne on muuttumassa.

Suomen bruttokansantuote/henkilö vuonna 2008 oli 34,944 euroa, ja se on edelleen lähes samalla tasolla. Julkisyhteisöjen velka BKT:stä oli vuonna 2008 33,9 % ja vuonna 2014 velka ylittää valtiovarainministeriön arvion mukaan 60 %, mikä on EU:n määrittelemä kriisiraja. Monilla muilla valtioilla on vielä enemmän velkaa. Oman velkamäärämme lisääntyessä olemme samalla sitoneet itsemme euroveljiemme horjuvien talouksien tukemiseen. Olemme tosiasiallisesti viime vuodet köyhtyneet.
Aineellisten hyödykkeiden tuottamiseen perustuva talouskasvu on loppunut – lopullisesti. Siitä pitävät huolen maapallomme ehtyvät luonnonvarat. Kuitenkin johtajamme edelleen haaveilevat talouskasvusta, ja annamme kapitalismin pyörittää meitä mielensä mukaan. Olemme sokeita emmekä näe, minne olemme matkalla yksilöinä ja yhteiskuntina, vaikka olemme jo siirtyneet talouskasvun jälkeiseen aikaan.

”Tulee tutkia yhteiskuntaa tarkastamalla ihmisiä, ja ihmisiä tarkastamalla yhteiskuntaa. Ne, jotka tahtoisivat käsitellä erikseen politiikkaa ja moraalia, eivät koskaan ymmärtäisi kummastakaan mitään.” Näin kirjoitti vuonna 1762 ranskalainen valistusfilosofi Jean Jacques Rousseau (1772–1778) ja esitti totuuden, joka piti paikkansa tuolloin ja on edelleen totta.

En ole tutkija, mutta yritän ymmärtää mitä tutkijat tutkivat ja filosofit filosofoivat. Minusta tutkijat ja filosofit eivät oikein ymmärrä, mitä Rousseau 250 vuotta sitten sanoi, tai eivät ainakaan kiinnitä siihen huomiotaan. Poikkeuksiakin on. Kasvatustieteen professori Veli-Matti Värri kirjoittaa: ”On kyettävä ymmärtämään yksilön sisäisen rakenteen ja yhteiskunnallisten ideologisten rakenteiden keskinäinen kietoutuneisuus.” Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo saman asian näin: ”Tämä yhteiskunta kaivaa ihmisestä esiin ahneuden.”

Ymmärtämiseen ei pidä pysähtyä. Värri jatkaa: ”Maailman muuttamiseksi ei pelkkä ymmärtäminenkään riitä, vaan sen lisäksi on pyrittävä tietoisesti vaikuttamaan kasvatuksen yhteiskunnallisen arvonäkökulman muotoutumiseen. Kyseessä on siis myös poliittinen projekti.” Värri toistaa sen, minkä Karl Marx aikoinaan sanoi: Filosofian tehtävänä ei ole ymmärtää maailmaa vaan muuttaa sitä!

Tämän poliittisen ja samalla filosofisen projektin hahmottaminen on kirjan aihe. Talouden takana on historiallisesti muodostuneita ajatuksia ja instituutioita. Talouskasvun jälkeinen aika edellyttää uudenlaista ajattelua ja uudenlaisia instituutioita. Instituutiot muokkaavat ihmisiä ja yhteiskuntia.

Teemani läpäisee koko elämän, siksi sukellan talouden lisäksi myös kasvatuksen ja teologian maailmoihin. Elämämme on kokonaisuus, jota rakentaessamme olemme kiinni menneisyydessämme. Vaikka tämä yhteiskunta kaivaakin meistä esiin ahneuden, niin tulevaisuudessa voi olla toisin.
 
– Hämeenlinnassa lokakuun 25. p:nä 2013