Kauppaleikki muuttuu todeksi

Kasvatustieteen kunniatohtori Aleksanteri "Ali" Ahola-Valo (1900−1997) oli yksi viime vuosisadan monipuolisimpia taiteilijoita ja humanisteja. Hän loi liki 10 000 taideteosta sekä laajan itsekasvatusjärjestelmän, toimien niin arkkitehtina, sisustussuunnittelijana kuin keksijänäkin. Ahola-Valon elämä valottaa koko 1900-lukua sen merkittävien vaiheiden läpi syvällisen, aikaansa edellä olevan kasvatusajattelijan näkökulmasta Venäjältä Neuvostoliittoon sekä Valko-Venäjälle, Ruotsiin ja Suomeen.

Ahola-Valo taltioi elämänsä tapahtumat ja ajankäyttönsä lapsuudestaan lähtien tiettävästi perusteellisemmin kuin kukaan muu merkittävä taiteilija. Hän suunnitteli ja toteutti suuria arkkitehtonisia projekteja sekä kasvatushankkeita. Vuonna 1994 hänelle myönnettiin opetushallituksen Cygnaeus-palkinto, ja oli Suomen taide-graafikkojen, Skånen taiteilijakillan sekä Hämeenlinnan taiteilijaseuran kunniajäsen. Hän oppi elämänsä aikana puhumaan myös toistakymmentä kieltä. Ahola-Valosta on tehty useita tutkimuksia muun muassa väitöskirjojen ja pro gradujen muodossa.

Meidän on luotava terveyttä ja terveyden kautta kauneutta. Meidän on luotava elämää, joka on itsessään taidetta.

SUKUPUU

Vanhemmat

Aleksanteri Ahola-Valo syntyi 27. tammikuuta 1900 ♒︎ Impilahdella.

1875-1919

Pekka Ahola

Impilahden Laatokan rannalta kotoisin oleva Pekka Ahola oli aatteilleen omistautunut tolstoilainen ja kansanvalistaja, mihin viitaten Ahola-Valo sanoi olevansa aatteellinen jo toisessa polvessa. Isä oli Ahola-Valolle monella tavalla esikuva, joka ei puhunut tyhjänpäiväisyyksiä, mutta ”se, mitä puhui, oli myönteisen asiallista”. Ammatiltaan Pekka oli nuohooja ja sanomalehtimies. Hän pakeni 17-vuotiaana 1892 kotoaan paremman elämän toivossa suureen metropoliin Pietariin, jonne matka onnistui salamatkustajana yli Laatokan. Elannon varmistuttua hän ryhtyi opiskelemaan ja löysi itselleen vaimoksi Ida Kultalahden.

1869–1902

Ida Akkanen os. Kultalahti

Ida Kultalahden suku oli lähtöisin Pohjanmaalta, Evijärveltä. Hän oli kasvanut ottolapsena varakkaan saksalaisen lääkäri Zellheimin perheessä. Perheen kotikieli oli saksa, jonka lisäksi Ida hallitsi hyvin ranskan sekä englannin, puhuen myös italiaa, venäjää ja suomea. Suomen kielen hän oli oppinut perheen kesähuvilalla Kannaksella. Avioiduttuaan Pekan kanssa, Ida sai kasvattiperheeltään varat korsettiliikkeen perustamiseen Pietarin keskustaan Tallikadulle, jossa asiakkainaan erinomaisen kielitaitonsa ansiosta kävi paljon ulkomaalaisia, muun muassa Nobelit.

Pekka ja Ida tapasivat toisensa vuonna 1894 niin kutsutuissa kansan lukutuvissa, joissa ylioppilaat opettivat työläisiä lukemaan. Tätä toimintaa kutsuttiin nimellä mennä kansaan, ja Ida teki työtä kasvatusisältään salassa. Ida opetti Pekalle venäjän kielen ja rakastui. Havaittuaan Pekan lahjakkuuden, Ida ohjasi hänet journalistiikan iltakursseille, joiden päätyttyä ilmoitti kasvatusvanhempiensa kauhuksi haluavansa avioitua köyhän suomalaisen työläisen kanssa. Lopulta Idan kasvatti-isä, tohtori Zellheim, taipui ja suostui sulhasta tapaamaan. Häitä vietettiin keväällä vuonna 1899.

Perhe ja sukulaiset

Felix Ahola

Veli

s. 1902 — k. 1976

Helena Lehikoinen

Isänäiti

s. 1852 — k. 1927

Matti Holopainen

"Ukko"

s. 1866 — k. 1933

"Anna-Sofia" Nousiainen

Äitipuoli

k. 1905

Anna "II" Kempas

Äitipuoli

s. 1878 — k. 1962

Sofia Akkanen

Täti

Vera Grube

Kumppani

s. ennen 1908 — k. 1982

Galina Ivanova

Tytär

s. 1926 — k. 2015

Helena Nikonovitš-Jaskevitš

Ex-puoliso

s. 1899 — k. 1985

Viktoria Kresten

Tytär

s. 1925 — k. 2006

Into Lindgren

Tytär

s. 1928 — k. 2002

Taru Salmio

Puoliso

s. 1909 — k. 1988

Kauppaleikki muuttuu todeksi

Saarinen, Saana (Elpo ry 2019): Kauppaleikki muuttuu todeksi. Tarinoita seikkailuista Suomen linnoissa.

Lasten seikkailuleikkejä viideltä vuosisadalta − aikamatkoja menneisyyteen.

Kirja sisältää seitsemän mukaansatempaavaa kertomusta, jotka tarjoavat jännitystä ja historiallisesti kiehtovia ajankuvia erityisesti kouluikäisille. Tarinat sopivat myös kaikenikäisille. Tapahtumapaikkoina ovat suomalaiset linnat ja Suomenlinnan linnoitus sekä taiteilija Ilja Repinin koti, jota myös linnaksi kutsuttiin. Kirja elävöittää lasten ja leikkien historiaa Suomessa sekä näyttää lasten näkökulmasta Suomen historian vaiheita.

Mukana on taiteilija Aleksanteri Ahola-Valon lapsuuteen liittyvä tositarina nimeltään Piirtämisen ilot ja salat. Tarina perustuu Ahola-Valo muistamaan tapaamiseen maailmankuulun taiteilija Ilja Repinin kodissa Suomelle kuuluneessa Kuokkalassa vuonna 1912, jolloin Ali oli 12-vuotias. Ali pääsi tapaamaan mestaria valtavassa talossa, joka itsessään oli jo kuin suuri taideteos. Ilja Repin tutki Alin piirroksia kiinnostuneena ja antoi tärkeitä neuvoja taiteellisen työn opastukseksi.

Toisen tapaamisen päätteeksi Repin sanoi Alin isälle: ”Teidän pojallanne on hyvät mahdollisuudet tulla taiteilijaksi.” Tämä ennustus toteutui, ja Aleksanterista tuli paitsi merkittävä taiteilija, myös oman kasvatuksellisen oppinsa kehittäjä ja opettaja.

Nuoren Alin kokema tositarina voi hämmästyttää ja innostaa kaikenikäisiä lukijoita.

Kirjan muut seikkailutarinat alkavat, kun vuonna 1521 Raaseporin linnan lapsinelikko lähtee Hirsipuumäelle pitämään luvattomia leikkihautajaisia illan pimeydessä. Maata hallitsee julma kuningas Kristian II. Joutuvatko lapset jalkapuuhun, johon voi päätyä vähemmästäkin rikkeestä?

Vuonna 1647 nuori Hanna puolestaan on Hämeen linnan markkinoilla myyjänä pulassa, kun ylhäinen pariskunta haluaa tehdä hänen kanssaan isot kaupat.
 
Jännitystä riittää myös, kun Sjundbyn linnan paimenpojat joutuvat vaaraan susilauman keskellä.

Entä minkälainen leikkikaveri Nuutille on Louhisaaren linnanherran kuriton poika Carl Gustaf Mannerheim?

”Kirja oli hauska, jännittävä, innosti ja herätti mielenkiinnon moniin asioihin. Kertoi hyvin tarinan muodossa menneisyydestä. Iloinen, surullinen, mukava, sopivanvauhtinen. Suosittelen tätä kirjaa ystävilleni, perheelleni ja muillekin, koska se on sopiva kaikille.” – Lina, 10v.

Kauppaleikki muuttuu todeksi on Saarisen viides kaunokirjallinen teos. Tilausosoite: luovuudenvallankumous@gmail.com
Saat maksutiedot sähköpostiosoitteeseesi kirjan tilattuasi.